Gipmans Planten

50 JAAR GIPMANS, 45 JAAR VOLVO

REPORTAGE

Gipmans Planten viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan. Het bedrijf uit Venlo rijdt al bijna net zolang met Volvo-trucks, waaronder nu ook twee nieuwe Volvo FM-trekkers. “Wat goed is, hoef je niet te veranderen.”

750 MILJOEN PLANTEN PER JAAR

Van sla tot tomaat en van zaad tot plant. Gipmans Planten houdt zich bezig met de opkweek van groenteplanten en kruiden. Het bedrijf uit Venlo kweekt onder 40 hectare tuinbouwkas zo’n 750 miljoen planten per jaar voor professionele tuinders en inkooporganisaties door heel Europa. Voor de distributie naar afnemers werkt Gipmans Planten samen met vijf transportbedrijven. Daarnaast zet het bedrijf drie eigen trekker-opleggercombinaties in voor het transport van plantmateriaal tussen zijn productielocaties en de levering aan klanten. “Door de inzet van eigen trucks zijn we flexibel en kunnen we snel inspelen op de wens van de klant”, zegt Jos Gipmans, directeur operatie.

NIEUWE VOLVO FM-TREKKERS

Gipmans Planten heeft zijn wagenpark de afgelopen maanden vernieuwd met de ingebruikname van twee nieuwe Volvo FM 430 4x2-trekkers. “We bestaan 50 jaar en rijden al bijna net zolang met Volvo-trucks”, zegt Gipmans. “Een goed product, dat nog steeds beter wordt. Dit zijn voor ons de eerste twee Volvo FM-trekkers van het nieuwe model en chauffeurs zijn er zeer tevreden over. Wat opvalt: de ruimere cabine, het goede overzicht voor de chauffeur en nog meer veiligheidsfuncties. Met name aan dat laatste aspect hechten we veel waarde.”

“Volvo-trucks zijn een goed product, dat nog steeds beter wordt.”

Jos Gipmans, Directeur operatie Gipmans Planten

ELEKTRISCH

Als ook de derde Volvo-truck aan vervanging toe is, wil Gipmans nadrukkelijk kijken naar de mogelijkheden van een elektrische truck. Dat sluit ook aan bij de missie van Gipmans Planten: ‘Doing well by Doing Good’. “Wij willen onze planten duurzaam produceren om onze impact op de omgeving te verkleinen. Wij onderzoeken continu hoe wij onze gewassen met een minimaal gebruik van energie, water en meststoffen kunnen laten groeien. In dat licht is het ook logisch om te kijken naar duurzaam transport. Ons werk leent zich qua actieradius prima voor elektrische trucks, aangezien we met onze eigen trucks vooral in een straal van 250 kilometer rond Venlo rijden.”

NEVER CHANGE A WINNING TEAM

Het langjarig partnership met Volvo-trucks is ook ingegeven door de goede samenwerking met Nebim Venlo. Gipmans: “We zijn geen core-transporteur, onze corebusiness is planten kweken. Voor onze trucks vertrouwen we op Nebim en dat loopt gewoon goed. Dat wat goed is, hoef je niet te veranderen. Never change a winning team.”

“De samenwerking met Nebim loopt gewoon goed en dan geldt: never change a winning team.”

Jos Gipmans, Directeur operatie Gipmans Planten